|
Coasting
Oct 16, 2023 22:44:59 GMT 2
via mobile
Post by giannisp on Oct 16, 2023 22:44:59 GMT 2
Οταν ρολαρει χωρις γκαζι πχ σε κατηφορα… ο κινητηρας σβηνει;;
|
|
|
Post by jimdem on Oct 17, 2023 12:00:17 GMT 2
Οταν ρολαρει χωρις γκαζι πχ σε κατηφορα… ο κινητηρας σβηνει;; Δεν το παρατήρησα. Είναι τόσο αθόρυβη η μηχανή που δεν πολυκαταλαβαίνεις. Πάντως έλεγε κατανάλωση 0.0l
|
|
|
Post by sclord on Oct 17, 2023 12:32:49 GMT 2
...να υποθέσω ότι ΔΕΝ σβηνει, καθότι όταν σβήνει μάλλον σκληραίνει και το τιμόνι και κυρίως (και πιο σημαντικό) δεν θα είχε φρένο από τον κινητήρα..
|
|
|
Coasting
Oct 17, 2023 12:52:15 GMT 2
via mobile
Post by giannisp on Oct 17, 2023 12:52:15 GMT 2
...να υποθέσω ότι ΔΕΝ σβηνει, καθότι όταν σβήνει μάλλον σκληραίνει και το τιμόνι και κυρίως (και πιο σημαντικό) δεν θα είχε φρένο από τον κινητήρα.. Δεν ισχυει πλεον αυτο σε πολλα νεα αυτοκινητα σβηνει…
|
|
|
Coasting
Oct 17, 2023 12:53:05 GMT 2
via mobile
Post by giannisp on Oct 17, 2023 12:53:05 GMT 2
Οταν ρολαρει χωρις γκαζι πχ σε κατηφορα… ο κινητηρας σβηνει;; Δεν το παρατήρησα. Είναι τόσο αθόρυβη η μηχανή που δεν πολυκαταλαβαίνεις. Πάντως έλεγε κατανάλωση 0.0l Αν παντως αναφερει 0,0 καταναλωση λογικα ειναι σβηστο….απο τις στροφες ισως θα καταλαβουμε
|
|
|
Post by sclord on Oct 17, 2023 15:49:55 GMT 2
Δεν το παρατήρησα. Είναι τόσο αθόρυβη η μηχανή που δεν πολυκαταλαβαίνεις. Πάντως έλεγε κατανάλωση 0.0l Αν παντως αναφερει 0,0 καταναλωση λογικα ειναι σβηστο….απο τις στροφες ισως θα καταλαβουμε Και το δικό μου αυτοκίνητο όταν τσουλάει με σχέση στο κιβώτιο αναμένο 0,0 δείχνει, δε σημαίνει ότι είναι σβηστό.
...και μάλιστα για αυτούς που δεν το ξέρουν, όταν ρολάρεις σε κατηφόρα με σχέση στο κιβώτιο χωρις να πατας γκάζι δεν καις τίποτα (=0,0) και ο λόγος γιατί απλά δεν υπάρχει τροφοδοσία. Απεναντίας, αν είσαι ρελαντί (ή με νεκρά) καίει... τα του ρελαντί.
Το φαινόμενο λέγεται deceleration fuel cutoff, μερικές πηγές παρακάτω:
https://www.reddit.com/r/explainlikeimfive/comments/ay5jf7/eli5_while_downhill_do_cars_consume_more_fuel/
...ορίστε κι ένα πολύ ωραίο και επεξηγηματικό video:
|
|
tselpemts
Expert
Ιδιότητα: Κάτοχος
Μοντέλο: F48 LCI
Έκδοση Κινητήρα: 18i
Κίνηση: sDrive
Επίπεδο Εξοπλισμού: X-Line Advanced
Οθόνη: Εργοστασιακή 8,8
Κάτοχος από: 10/2021
|
Post by tselpemts on Oct 17, 2023 16:47:49 GMT 2
Οποιοδήποτε αυτοκίνητο και να βάλεις στην κατηφόρα αναμμένο και με κουμπωμένη ταχύτητα έχει κατανάλωση 0. Αντίθετα αν του βάλεις νεκρά ενώ τσουλάει θα καίει τα του ρελαντί.Παντα ίσχυε αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο.
|
|
|
Coasting
Oct 17, 2023 17:11:31 GMT 2
via mobile
Post by giannisp on Oct 17, 2023 17:11:31 GMT 2
Οτι παράγει ενέργεια, εχει και κατανάλωση…. δεν μπορεί να λειτουργεί μια μηχανή και να μην καταναλώνει έστω και ελάχιστα. Με αυτή τη λογικη ενα αυτοκίνητο με τη μηχανη του σε λειτουργία και σε κατηφόρα θα τείνει να κινείτε προς άπειρο χρόνο….
|
|
|
Coasting
Oct 17, 2023 17:17:13 GMT 2
via mobile
Post by sclord on Oct 17, 2023 17:17:13 GMT 2
Οτι παράγει ενέργεια, εχει και κατανάλωση…. δεν μπορεί να λειτουργεί μια μηχανή και να μην καταναλώνει έστω και ελάχιστα. Με αυτή τη λογικη ενα αυτοκίνητο με τη μηχανη του σε λειτουργία και σε κατηφόρα θα τείνει να κινείτε προς άπειρο χρόνο…. …αν δεν είχε τριβή ασφάλτου, αντίσταση αέρα ή τριβές μηχανικών μερων μπορεί…
|
|
|
Post by jimdem on Oct 17, 2023 17:22:11 GMT 2
Αν έχει μέσα ταχύτητα και είναι κατηφόρα τότε δεν υπάρχει κατανάλωση. Έτσι γίνεται για δεκαετίες. Αν βάλεις νεκρά τότε δουλεύει στο ρελαντί και έχει κατανάλωση.
Στο εγχειρίδιο της Χ1 δεν είδα κάπου να αναφέρει ότι σβήνει εντελώς ο κινητήρας. Λογικά δεν συμβαίνει.
Αναφέρει ότι στο efficient mode αναλόγως τις συνθήκες, μπαίνει αυτόματα νεκρά και ρολάρει στο ρελαντί. Προφανώς κάπως υπολογίζει ότι η βενζίνη που θα χρειαστεί για να αυξηθεί η ταχύτητα μετά την απώλεια από το φρενάρισμα της μηχανής στη συγκεκριμένη διαδρομή είναι περισσότερη από όση θα κάψει στο ρελαντί.
Άλλα αυτοκίνητα απενεργοποιούν κυλίνδρους αλλά δεν ξέρω αν συμβαίνει στην Χ1.
|
|
|
Post by 1solidf20 on Oct 18, 2023 8:16:08 GMT 2
Οταν ρολαρει χωρις γκαζι πχ σε κατηφορα… ο κινητηρας σβηνει;; Moνο στα υβριδικα γινεται αυτο αμφιβαλλω αν γινεται στα mild hybrid. Σε ολα τα αυτοκινητα οπως ειπωθηκε στην κατηφορα με ταχυτητα μεσα στο κιβωτιο κλεινει και η πεταλουδα που αφηνει τον αερα να περασει στον κινητηρα και η τροφοδοσια καυσιμου και ο κινητηρας εχει μηδεν καταναλωση. Στα αυτοματα μπορει να περασει το κιβωτιο σε N γιατι προφανως θεωρουν οτι ειναι ποιο οικονομικο, αυτο μπορει να το κανει και οταν πλησιαζει το αμαξι σε κοκκινο φαναρι.
|
|
|
Post by sclord on Oct 18, 2023 8:56:33 GMT 2
..η λογική λέει ότι υπάρχει προφανώς πιο σύνθετος αλγόριθμος υπολογισμού, προσωπικά μου φαίνεται αδιανόητο να αφήσεις το γκάζι όταν κατεβαίνεις μια επικίνδυνη πλαγιά και το αυτοκίνητο να βάλει νεκρά, και γενικά τα σενάρια που θα εξυπηρετούσε να μπει νεκρά δε θεωρώ ότι θα άξιζε τον κόπο καν να υπήρχαν.
|
|
|
Post by tsampikos on Oct 18, 2023 12:51:18 GMT 2
..η λογική λέει ότι υπάρχει προφανώς πιο σύνθετος αλγόριθμος υπολογισμού, προσωπικά μου φαίνεται αδιανόητο να αφήσεις το γκάζι όταν κατεβαίνεις μια επικίνδυνη πλαγιά και το αυτοκίνητο να βάλει νεκρά, και γενικά τα σενάρια που θα εξυπηρετούσε να μπει νεκρά δε θεωρώ ότι θα άξιζε τον κόπο καν να υπήρχαν. Ρε παιδιά ποιος είπε ότι βάζει νεκρά στην κατηφόρα; όταν το ραντάρ εμπρός εντοπίσει όχημα τότε αυτόματα φορτίζει την μπαταρία και δεν αφήνει το αμάξι να ρολλαρει ελεύθερα όποτε κόβει το δυναμό. Αν δεν ύπαρχει όχημα ρολάρει κανονικά με βάση την ταχύτητα που έχει το κιβώτιο. Από που προκύπτει ότι μπαίνει νεκρά; Και αν θες να επιταχυνεις απότομα να αποφύγεις κάτι τι κανείς τον σταυρο σου; Κανονικά ταχύτητα έχει μέσα.
|
|
|
Post by sclord on Oct 18, 2023 14:15:35 GMT 2
..η λογική λέει ότι υπάρχει προφανώς πιο σύνθετος αλγόριθμος υπολογισμού, προσωπικά μου φαίνεται αδιανόητο να αφήσεις το γκάζι όταν κατεβαίνεις μια επικίνδυνη πλαγιά και το αυτοκίνητο να βάλει νεκρά, και γενικά τα σενάρια που θα εξυπηρετούσε να μπει νεκρά δε θεωρώ ότι θα άξιζε τον κόπο καν να υπήρχαν. Ρε παιδιά ποιος είπε ότι βάζει νεκρά στην κατηφόρα; όταν το ραντάρ εμπρός εντοπίσει όχημα τότε αυτόματα φορτίζει την μπαταρία και δεν αφήνει το αμάξι να ρολλαρει ελεύθερα όποτε κόβει το δυναμό. Αν δεν ύπαρχει όχημα ρολάρει κανονικά με βάση την ταχύτητα που έχει το κιβώτιο. Από που προκύπτει ότι μπαίνει νεκρά; Και αν θες να επιταχυνεις απότομα να αποφύγεις κάτι τι κανείς τον σταυρο σου; Κανονικά ταχύτητα έχει μέσα. χαχα, μ'αρέσει που έκανες quote εμένα! Κι εγώ το ίδιο πράγμα λέω!
|
|
|
Post by tsampikos on Oct 18, 2023 14:21:49 GMT 2
Ρε παιδιά ποιος είπε ότι βάζει νεκρά στην κατηφόρα; όταν το ραντάρ εμπρός εντοπίσει όχημα τότε αυτόματα φορτίζει την μπαταρία και δεν αφήνει το αμάξι να ρολλαρει ελεύθερα όποτε κόβει το δυναμό. Αν δεν ύπαρχει όχημα ρολάρει κανονικά με βάση την ταχύτητα που έχει το κιβώτιο. Από που προκύπτει ότι μπαίνει νεκρά; Και αν θες να επιταχυνεις απότομα να αποφύγεις κάτι τι κανείς τον σταυρο σου; Κανονικά ταχύτητα έχει μέσα. χαχα, μ'αρέσει που έκανες quote εμένα! Κι εγώ το ίδιο πράγμα λέω! Το quote ειναι για την συνεχεια της συζητησης ωστε να υπαρχει σημειο αναφορας
|
|